Mistä on kyse?

Uskomushoitoja on valtava ja alati lisääntyvä määrä. Kun vain joku keksii itse tai löytää jonkun toisen aiemmin keksimän hömppähoidon ja esittelee sen tarpeeksi vakuuttavasti, löytyy pian niitä, jotka uskovat hoitoon. Jotkut ihmiset tuntuvat uskovan ihan kaikkeen. Se on hämmentävää. Mistään ei kuitenkaan tunnu löytyvän luetteloa olemassa olevista hoidoista.

Uskomushoidoista käytetään myös nimityksiä vaihtoehtoiset hoidot, täydentävät hoidot ja hörhöily. Hörhöily tietysti sisältää muutakin uskomuspohjaista ajattelua kuin terveydenhoitoon liittyvää. Päädyin käyttämään nimeä hömppähoidot, koska se kuvastaa omaa asennettani tähän laajaan joukkoon uskomushoitoja.

Tässä on Heta Häyryn mainio artikkeli vaihtoehtolääkinnästä - kannattaa lukea! Tämän perusteella uskomushoitoihin kannattaa suhtautua hyvinkin epäilevästi mutta myös suvaitsevaisesti. Kunpa itsekin kykenisin vastaavaan lempeään suvaitsevaisuuteen, joka ei kuitenkaan tarkoita järjen hylkäämistä omassa elämässä.

Toki hömppähoidoista ei ole pelkkää pahaa sanottavaa. Jos sekä hoitaja että hoidettava uskovat hoidon tehoon, niin ilman muuta plasebovaikutus voi tuottaa myönteisiä tuloksia osassa tapauksia. Näissä tapauksissa hömppähoidosta on ollut hyötyä. Plasebovaikutuksen olemassaolo on tieteellisesti tunnettu tosiasia ja sen vuoksi asialliset hoitotutkimukset sisältävät aina kaksoissokkokokeita, joissa osa tutkittavista kokee vain plasebovaikutuksen.

Asialliset tutkimukset eivät tietenkään kuulu hömppähoitojen alueelle. Jos jokin hömppähoito on todettu asiallisella tieteellisillä tutkimuksella toimivaksi, se ei ole hömppähoito vaan oikea hoito. Hömppähoitojen puolustajat voisivat siis aktiivisesti edistää hömppähoitojen asiallista tieteellistä tutkimusta. Sanoin asiallista ja tieteellistä, koska tutkimuksiakin alkaa olla vähän joka lähtöön. Niitä myös tulkitaan mitä mielikuvituksellisimmalla tavalla, joten Iltalehmän raportti jonkun tahon tulkitsemasta tutkimuksesta ei ole aina luotettava.

Huomioitavaa on, että luettelossa on myös joitakin virallisen lääketieteen käyttämiä, hömppähoidoksi tieteellisin kokein paljastuneita hoitoja. Hömppä ei siis ole pelkästään vaihtoehtohoitojen piirre. Virallisessa lääketieteessä on kuitenkin yleensä se pointti, että jos jokin hoito todetaan hömpäksi, sen käyttöä ei jatketa. Uskomushoidoissa taas jonkun gurun kerran keksimä elää iäti.

Hömppähoidot perustuvat plasebovaikutukseen sekä myös pitkälle siihen, että monet ihmiset ovat helposti manipuloitavissa ja osa suorastaan haluaa tulenpalavasti tulla manipuloitavaksi. Minulla on tästä omakohtaisia kokemuksia. Minua on pyydetty manipuloimaan ja toisilla kerroilla vahvistamaan henkilön olemassaolevia uskomuksia. Kun en ole siihen suostunut, henkilö on pettynyt. Miten kutkuttavaa olisi ottaa manipulointitaidoistani kaikki irti - moraalini ei vain salli sitä. Mutta niin, minusta tulisi oikein taitava hömppähoitaja, joka nettoaisi luennoimalla ja hoitoja tekemällä ja asiaan liittyviä tuotteita myymällä todennäköisesti varsin mukavasti pätäkkää. Tietenkään en kutsuisi silloin itseäni hömppähoitajaksi vaan esimerkiksi homeopaatiksi tai energiahoitajaksi. Tai joksikin ihan uudeksi ja jännittäväksi. Mutta en olisi onnellinen, jos olisin kiskonut ihmisten rahat petkuttamalla.

En nyt väitä, että hömppähoitajat tietoisesti petkuttaisivat asiakkaitaan. Uskoisin, että ainakin osa heistä vilpittömästi uskoo harjoittamansa hömppähoidon tehoon. Surullista, mutta ei moraalitonta.

Ehkä ikävin sivuilmiö hömppähoidoissa on se, että kun hömppähoitaja saa manipuloitua potilaan puolelleen, tämä saattaa hylätä lääketieteen tarjoaman, tutkitusti toimivan hoidon ja ottaa tilalle hömppähoitoja. Toki on olemassa sellaisiakin sairauksia, jotka paranevat itsekseen, eivätkä hömppähoidot hidasta paranemisprosessia ratkaisevasti, mutta on olemassa myös vakavia sairauksia, joihin lääketiede on kehittänyt toimivan avun, jota ilman potilas ei parane tai joissakin tapauksissa edes jää eloon.

Aikuinen ihminen saa toki olla niin hörhö kuin nyt vain sattuu olemaan ja ainakin periaatteessa päättää, valitseeko itselleen lääketieteellisen hoidon vai hömppähoidon, oli lopputulos mikä hyvänsä. Ongelma on se, että hömppähoitoihin uskotaan niin vahvasti, että hoidot ulotetaan niihinkin, jotka eivät itse voi päättää hoidoistaan, kuten lapsiin.