Antroposofinen lääketiede

Kuvaus

Antroposofia-nimisen opin on keksinyt Rudolf Steiner. Hoitoon kuuluvat hoitoeurytmia, musiikkiterapia, terapeuttinen piirtäminen ja maalaaminen, muovailu, kuvanveisto, puhetaideterapia, biografiatyö, kääreet, kylvyt, hieronnat sekä antroposofinen psykoterapia. On myös antroposofisia lääkkeitä.

Antroposofinen lääketiede näkee ihmisen kolmiosaisena: ihmisessä on ruumis, sielu ja henki. Toisaalta ihmistä voidaan katsoa nelitasoisena järjestelmänä, johon kuuluvat materiataso, elämänvoimien taso, tunnetaso ja minä-taso.

Sairauksien hoidossa ei ole tavoitteena poistaa sairaus kuten tavanomaisessa lääketieteessä. Sen sijaan tavoitteena on tutkia, mikä epätasapainotila aiheutti sairauden ja palauttaa tasapainotila.

Antroposofiset lääkevalmisteet perustuvat sekä tavanomaiseen lääketieteeseen, yrttilääkintään että homeopatiaan. Lääkkeiden valmistusmenetelmään liittyy olennaisesti antroposofisia ja homeopaattisia vaiheita. (Mitä nämä vaiheet siis ovat? Potensonti eli laimentaminen sekä rytminen ravisteluko?)

Uhkaavissa tilanteissa kuitenkin noudatetaan perinteisen virallisen lääketieteen menetelmiä.

 

Hyvät puolet

Hyvä puoli on se, että oikea lääketiedekin on mukana, ainakin niissä uhkaavissa tilanteissa. Potilas ei siis ole välttämättä vaarassa.

Toinen hyvä puoli voisi olla se, että potilaalla ei varmaankaan ole yhtä tylsää kuin normaalissa sairaalahoidossa. Muistan viimeksi sairaalassa olostani sen, että joku ikäväkin tutkimus oli päivän kohokohta, tapahtui edes jotain. Miten mukavaa olisi ollut, jos olisi ollut kääreitä, kylpyjä, taideterapioita ynnä muuta ajankulua päivää täyttämässä.

 

Huonot puolet

Hoidon perustana on antroposofia, joka on älytöntä ja paikoitellen suorastaan vastenmielistä hömppää. Huonona puolena voisi pitää myös joidenkin virallisen terveydenhuollon toimenpiteiden, kuten rokotusten, vastustamista. Samaten voidaan tarjota syövän hoitoon mistelihoitoa, vaikka syövän virallislääketieteellinen hoito on kehittynyttä ja tehokasta. Muitakin vastaavia ongelmia ilmeisesti on.

 

https://www.alysivut.fi/index.php?page=antroposofinen